ABEL

[ terug ]    

Abel werd te Ledeberg geboren op 18 februari 1912, meer bepaald in het voormalig café "De Steur" in de Edward Blaesstraat 56 (de huidige woning van eredeken Jaak De Poorter). Heden woont Abel op het Ledebergplein. Vooral de Ledebergse kinderen weten Abel daar te vinden. Jaarlijks organiseert Abel tijdens de Ledebergse Feesten de kindersnoepenworp waardoor hij de reputatie heeft van ware kindervriend. De Ledebergse kinderen dragen Abel in hun hart.

 

Als jonge man groeide Abel op te Ledeberg en het was 1932 als hij samen met zijn echtgenote voor het eerst op het voormalige Kerkplein van Ledeberg verschijnt met een soort kiosk waar hij oliebollen verkocht. Deze verkoop bleek overweldigend te zijn zodat Abel besloot verder te doen, gans zijn leven zou dan ook in het teken staan van deze lekkernij en zijn aanwezigheid op foren en kermissen.

 

Abel is ook een man van onderscheidingen en titels, zo was hij ooit voorzitter van de Foorreizigers van Oost-Vlaanderen, werd hij Oppermeester van de Stroppendragers, ere-voorzitter van AA Gent Club 2000, ere-voorzitter van de Oudstrijders Ledeberg-Gentbrugge, ereburger van Deinze, Tielt, Gent en uiteraard Ledeberg. Tijdens zijn loopbaan ontmoette hij de koninginnen Fabiola en Paola en werd hij overladen met een pak ere-medailles voor zijn moed gedurende de oorlog, zo heeft Abel als één der weinigen de ere-medaille gekregen van wijlen Generaal Eisenhouwer, de latere Amerikaanse president.

 

Op 24 augustus 1990 werd in het dienstencentrum van Ledeberg Reus Abel gedoopt door schepen Noël Bouquet en in aanwezigheid van schepen Jaak De Poorter. Meter van de reus is Monique De Vos, peter van de reus is Norbert Mattheeuws. De reus Abel werd gemaakt door René en Lieve Coune en is momenteel in bezit van carnavalgroep De Boterlekkers.

Op 9 december 1995 werd Abel door Opperdeken Eli De Rijck aangesteld als eredeken van Ledeberg. Tijdens de plechtigheid waren voor "De Koning der Oliebollen" onder meer burgemeester Frank Beke en zijn voorganger Gilbert Temmerman aanwezig in de bomvolle zaal Hof Ten Rhode in de Driesstraat. Voor de plechtigheid trokken de plaatselijke reuzen aangevoerd door Drumband Musica van het Ledebergplein naar de Driesstraat. Nadien had een groot bal plaats.

Ad multos annos, Abel !
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden