DUTSKE

[ terug ]    

Reus “Dutske” werd ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand te Ledeberg (Gent) in de maand augustus 1987. Meter van dienst was Jacqueline Temmerman, terwijl de heer Jaak De Poorter, schepen van Feestelijkheden van de Stad Gent, het peterschap voor zijn rekening nam.

“Dutske” werd ontworpen en uitgevoerd door de plaatselijke kunstenaar René Coune. Door het originele concept doorbrak deze reus de traditionele reuzenstructuur. Mede hierdoor komt de figuur heel beweeglijk over.

Dutske werd gemaakt naar het evenbeeld van een aantal vaste bezoekers van de stamkroeg van vzw Dutsenclub (Café Breughel) en staat als dusdanig symbool voor de eenvoudige Ledebergse volksmens.

 

Sinds zijn geboorte is Dutske de mascotte van vzw Dutsenclub (animatiegroep en organisator van het befaamde Ledebergse carnaval). Hij nam in die hoedanigheid steevast deel aan de Ledebergse stoeten en een aantal folkloristische optochten in Vlaanderen. Hierbij werd hij vaak vergezeld door de animatiegroep. De laatste jaren wandelt de reus enkel nog door de Ledebergse straten ter gelegenheid van het befaamde Ledebergse carnaval en de Lichtstoet.

 

Dutske was de eerste van een nieuwe reeks Ledebergse reuzen die vanaf 1987 door diverse Ledebergse verenigingen boven de doopvont werd gehouden : oliebollenkoning Abel (ontwerp René Coune), Romain Deconinck (reuzenhoofd ontworpen door René Coune), veldheer Norbe (deze reus bestaat jammer genoeg niet meer) en Koen Crucke (ontwerp Rudy Vereecken & reuzenhoofd ontworpen door Marc De Kerpel).

Op 23 december 1995 overleed ontwerper René Coune helaas op een veel te jonge leeftijd aan een slepende ziekte.

Dutske, die kort na zijn 10de verjaardag t.g.v. Carnaval Ledeberg 1998 een nieuw kostuum kreeg aangemeten, zal meehelpen om de herinnering aan deze polyvalente kunstenaar levendig te houden.
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden