Nieuw restaurant Grade heropent in Ledeberg

[ terug ]    

Nieuw restaurant Grade heropent in Ledeberg

 

De klassiekers – zoals kreeft en gebakken ganzenlever – zijn gebleven. De chef – Piet Rogiers (55) – blijft ook achter de stoof. Maar restaurant Grade begint vrijdag wel aan een tweede leven op het Ledebergplein. “Het wordt kleiner en gezelliger. Ik wil koken en tegelijk een praatje kunnen slaan met de klanten.” Dik een jaar geleden ging Grade, in de Charles De Kerchovelaan, na dertig jaar dicht. Piet Rogiers vond dat zijn verhaal verteld was. “En met de witte kassa’s was het ook heel moeilijk om zo’n grote zaak met veel personeel te runnen.” Grade, een begrip op de kleine ring in Gent, was ook over zijn top heen, geeft Rogiers toe. Dus gooide hij de handdoek. “Maar ik heb altijd geweten dat ik nog eens opnieuw zou beginnen. Dat ik hooguit een jaar zou stoppen.”

 

 

Tijd voor zichzelf

 

Rogiers had eindelijk eens tijd voor zichzelf en reisde het afgelopen jaar zoveel als hij kon. “Maar hoe meer de tijd rijpte, hoe meer ik besefte dat ik opnieuw in een keuken moest gaan staan. Ik ben nog maar 55 jaar, da’s veel te jong om niets meer te doen. En ik doe het nog veel te graag.”

 

“Het centrum van Gent was sowieso uitgesloten. En ik wilde kleiner gaan. Naar een miniversie van de vorige Grade. Alleen ik in de keuken en één iemand in de zaal.” Piet Rogiers vond een plek voor de nieuwe Grade op het Ledebergplein.

 

“Perfect. Behalve op de zondagse marktdag is hier bijna altijd parkeerplaats. En zo dicht bij de op- en afrit van de snelweg is het restaurant erg goed bereikbaar.” Ledeberg zit bovendien in de lift, zegt hij. “Ik vind deze deelgemeente het nieuwe, hippe Gent. Steeds meer jonge gezinnen zoeken hier een huis

omdat het nog een beetje betaalbaar is.”

 

 

Brunch tijdens de Ledebergse zondagsmarkt

 

De chef merkt dat de horeca en de winkels aan het evolueren zijn. “Ik zit vlak bij café Rokkebolle. In Ledeberg komen er steeds meer leuke zaken bij. En het mogen er nog meer zijn. Volk brengt altijd volk mee.” En zo begint Grade op 1 december 2017 opnieuw, versie 2.0. Hetzelfde, maar kleiner. “De mensen weten wat ze van mij kunnen verwachten”, zegt Rogiers. “De Grade-klassiekers zoals de kreeft en de verschillende bereidingen van ganzenlever blijven natuurlijk op de kaart. En we gaan ons zo goed mogelijk integreren in de buurt: als er markt is op het plein, gaan we om 10 uur open en zal ik brunchgerechten maken: havermoutpannenkoekjes met vers fruit, een toast met zelfgerookte en gemarineerde zalm ...”

 

Een plekje vinden in het restaurant, wordt een uitdaging. “Het is écht klein, ja. Ik denk dat we twintig mensen kunnen zetten aan tafels en vijf aan de toog. Vooral naar dat laatste kijk ik uit. Ik wil me niet verstoppen in de keuken, ik wil kunnen praten met mijn klanten. Al zal daar meer tijd voor zijn wanneer ze aan het dessert toe zijn dan wanneer ik met de hoofdgerechten bezig ben.”

 

 
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden