Brusselsesteenweg eventjes uit isolement

[ terug ]    

Brusselsesteenweg: na bouwverlof terug werken in Brusselsepoortstraat

Aan alles komt een eind, zelfs aan de werken op de Brusselsesteenweg.  Zaterdag gaan na 2 jaar de bruggen naar Gent weer open. De handelaars op  de Brusselsesteenweg halen opgelucht adem. Al is nog niet alle ellende voorbij, na de zomer wordt de aansluitende Brusselsepoortstraat  aangepakt, dus doorgaand verkeer van en naar het centrum blijft  onmogelijk.

 


Na goed 2 jaar zijn de werken aan de Brusselsesteenweg eindelijk klaar.  Vooral het laatste deel, tussen de Hovenierstraat en de  Brusselsepoortstraat, heeft afgezien. Zij werden quasi volledige van de  buitenwereld afgesloten. Op een gegeven moment waren handelaars en  bewoners enkel nog bereikbaar via de Fransevaart, maar die moet je weten te vinden. "Het is hard geweest", zegt Luc Van Beneden, van  Auto-Products Coppens, op de hoek met de Posthoornstraat. "Deze zaak zit hier sinds 1935. Goed 30 jaar geleden werd deze steenweg ook al eens  compleet heraangelegd. Toen kwamen er ook rioleringswerken bij kijken.  Maar toen was alles in 6 maanden klaar. Nu zaten we bijna anderhalf jaar  op een werf, de voorbereidende werken niet meegerekend. Pas op, een  dikke pluim voor de aannemer hoor, qua communicatie heeft die man echt  zijn best gedaan. Maar voor een zelfstandige blijft het hard. Hier was  nauwelijks nog passage."

Nochtans is de transformatie van de steenweg niet zò drastisch.  Stadinwaarts heeft de tram nu wel een eigen bedding, maar staduitwaarts  staat hij gewoon nog mee in de file. Er zijn nu brede voetpaden en een  veilig fietspad, maar de parkeerstrook is wel héél smal gemaakt. Wie  reglementair parkeert, riskeert een zijspiegel te missen als er een  vrachtwagen is langsgereden. Ook is het aantal parkeerplaatsen  verminderd, tot ongenoegen van de handelaars.


Nog niet naar Dampoort

Maar vanaf zaterdag kan het verkeer dus wel weer door, en zijn ook de  bruggen (dat lijkt één brug, maar het zijn er wel degelijk twee, want  naast de Schelde loopt nog een kleine zij-arm) weer open. Richting  Dampoort kan je nog niet weg, richting Heuvelpoort wel. En ook richting  Lange Violettestraat en stadscentrum kan je weer rijden, al is dat van  korte duur. Na de zomer start de heraanleg van de Brusselsepoortstraat,  vanaf de R40 tot net voorbij de Ommegangstraat. Die werken zijn nodig om de nieuwe tramsporen van de Brusselsesteenweg vlot aan te sluiten op die  in de Brusselsepoortstraat. Terwijl er toch gewerkt wordt, wordt die  straat dan meteen 'kwalitatiever' ingericht. De tramhalte wordt verplaatst, en afslaan naar de Visserij, Dampoort of Sint- Lievenspoort  zal vanuit de Brusselsepoortstraat niet meer mogelijk zijn. Dat alles  moet ervoor zorgen dat het verkeer vlotter loopt. Er komen ook  vrijliggende fietspaden waar mogelijk, en fietssuggestiestroken op de  rest van de baan. De voetpaden worden breder, en aan de aansluiting met de Visserij komt een groenzone. De werken aan de Brusselsepoortstraat  duren vier maanden en worden als alles naar wens verloopt afgerond voor het einde van dit jaar.
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden