Onteigeningen treffen handelaars Brusselsesteenweg

[ terug ]    

‘Op 26 september sluiten we. Definitief. We konden niet anders door de onteigening’, zeggen Marianne en Philippe Snoeys, die 27 jaar geleden op de Brusselsesteenweg de Ganda Bookshop begonnen.

Ze moeten weg voor een verbreding van de steenweg. Motoren­handel De Wulf moet een stuk afstaan, maar blijft bestaan.

Het gaat over meters en centimeters. Bij de bouw van het Keizerpoortproject – een kantoortoren op de kop van de Brusselsesteenweg – hoort ook een hertekening van de steenweg.

Daarvoor moet een deel van motorhandel De Wulf wijken, en Ganda Bookshop zelfs helemaal.

‘We vinden het doodjammer dat we op deze manier moeten stoppen’, zeggen Marianne en Philippe Snoeys. ‘27 jaar hebben we gezwoegd om onze zaak op te bouwen, zeven dagen per week open.

We beginnen om 6 uur ’s morgens en stoppen pas om 22 uur, behalve op zondag. Het is onze keuze niet, maar op 26 september is het onherroepelijk gedaan.

Op 15 oktober moeten we het pand verlaten en we hebben hier nog wat opruimwerk. Wij zijn een gespecialiseerde bladenzaak en tellen heel wat klanten die maar één keer per maand langskomen.

Het is erg jammer dat we hen in de steek moeten laten, maar je kunt niet zomaar een krantenwinkel naar een andere plek verhuizen. Hier in de buurt hebben we geen alternatief.’

Motorzaak

Buurman Dirk De Wulf weigert daarentegen de handdoek in de ring te werpen. ‘Ze nemen mij 151 vierkante meter af van de 700 vierkante meter die ik beschikbaar heb.

Ik houd dus nog voldoende ruimte over om mijn zaak voort te zetten. Wat ik ook ga doen, ongeacht hoe het project evolueert.

Het is al een moeilijke tijd voor handelaars met de werken aan de Brusselsesteenweg, en mijn klanten blijven komen voor herstellingen. Voor mij is het simpel: ik doe voort.’

 

 

Philippe Snoeys moet door de onteigening eind deze maand zijn Ganda Bookshop definitief sluiten.

 
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden