Ledeberg valt terug op één grote zomerkermis

[ terug ]    

Ledeberg valt terug op één grote zomerkermis

 

Dat de twee Ledebergse evenementen zouden moeten samenwerken, was al langer bekend. Schepen Christophe Peeters vond het niet langer verantwoord dat er met een tijdsverschil van amper twee weken, twee kermissen plaatsvonden op een paar honderd meter van elkaar. Dat was niet alleen ietwat bizar, ook financieel waren die twee feesten amper nog te verantwoorden: twee keer logistieke en financiële ondersteuning van de stad, voor grotendeels hetzelfde publiek.

De schepen bracht de twee organiserende comités bij elkaar en maakte hen duidelijk dat er maar één oplossing was om de feesten in Ledeberg te redden: samenwerken. 'We wilden die operatie rustig laten verlopen, met respect voor de programmatie van beide feesten', zegt Peeters. 'Bovendien mochten we niet blind zijn voor de realiteit. Als er nog nauwelijks ajuinboeren zijn, moet je het toch niet over ajuinfeesten blijven hebben.' De nieuwe naam van de eengemaakte feesten is Ledebergse Feesten & Lichtstoet.

 

De twee comités zaten al samen met de dienst evenementen van de Stad Gent en kwamen overeen dat de feesten zullen plaatsvinden op de datum van de vroegere Ajuinfeesten: het weekend voor de vierde maandag van augustus. Zo staat het ook in de agenda van de foorkramers. Dit jaar is dat dus van vrijdag 21 tot en met maandag 24 augustus. De invulling van de programmatie staat nog niet vast, maar het is alvast de bedoeling de vroegere comités de toppers van hun programmatie kunnen houden. Voor de vroegere Ajuinfeesten is dat alvast de Lichtstoet.

 

Schepen Christophe Peeters: 'Daar zijn echt wel veel mensen gedurende een lange periode mee bezig. Neem alleen al het bedenken en bouwen van de wagens: daar moet je respect voor hebben. Normaal gezien en zonder verandering in de timing van de werken kan de stoet dit jaar nog op de Brusselsesteenweg, de volgende twee jaar zullen we op zoek moeten gaan naar een alternatief parcours. En we moeten ook nog een plaats voor de foorkramers zoeken', aldus de schepen, die nog meegeeft dat na de werken de Lichtstoet opnieuw over de Brusselsesteenweg kan.

Ook de rommelmarkt blijft behouden, en die heeft plaats in de August Van Lokerenstraat, Ajuinmarktstraat en Driesstraat.

Ondertussen zitten beide comités de komende weken nog samen met de dienst evenementen van de stad om de details van de programmatie vast te leggen.

 

De Ledebergse Feesten, die altijd plaatsvonden begin september op het Ledebergplein, verhuizen dan wel van datum, maar niet van plaats. Ook de tent blijft op het Ledebergplein staan.

 

Verkiezingen

Deken Nick Caufriez, verantwoordelijk voor de Ledebergse Feesten, heeft geen probleem met de fusie. 'Het is inderdaad misschien wat vreemd dat Ledeberg de enige deelgemeente is waar op zo'n korte periode twee grote zomerkermissen plaatsvinden. En als er moet bespaard worden, moet je daar begrip voor opbrengen.'

De Ledebergse Feesten stonden onder meer bekend voor de jogging en de verkiezing van een Buffalo Babe en een Miss en Mister Gent. Ook deken Nick Caufriez spreekt zich nog niet uit over de details van de programmatie, al hoopt hij dat men het feestprogramma voor dit jaar zo snel mogelijk kan concretiseren.'
 

 

 
                                  © Dekenij Ledeberg vzw    Alle rechten voorbehouden